Valabilitate extras de carte funciară

valabilitate extras de carte funciara

Când vine vorba de tranzacții imobiliare, un document esențial este extrasul de carte funciară. Valabilitatea acestuia este crucială pentru asigurarea drepturilor și obligațiilor referitoare la o proprietate. Acest articol se apleacă asupra nuanțelor acestui document, clarificând importanța și perioada de valabilitate a acestuia.

De ce este importantă valabilitatea extrasului de carte funciară?

Ce reprezintă valabilitatea unui extras de carte funciară?

Valabilitatea unui extras de carte funciară se referă la perioada în care documentul este considerat valabil conform legii. Pentru a asigura legalitatea unei tranzacții imobiliare, este important ca extrasul de carte funciară să fie valabil în momentul încheierii tranzacției. De asemenea, cumpărătorii și vânzătorii trebuie să verifice valabilitatea extrasului de carte funciară pentru a evita orice probleme legale ulterioare.

Cum să verifici valabilitatea extrasului de carte funciară?

ANCPI oferă posibilitatea de verificare a valabilității extrasului de carte funciară online prin intermediul acestui link https://www.ancpi.ro/verificare/dc_index.php. Prin intermediul acestui link, puteți verifica valabilitatea extrasului de carte funciară completând informațiile necesare, cum ar fi numărul cadastral al imobilului, numărul de identificare fiscală al proprietarului sau numărul unic de identificare al bunului imobil. După completarea datelor, veți primi informații referitoare la valabilitatea extrasului de carte funciară.

Acest serviciu este disponibil 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână și este o modalitate convenabilă și rapidă de a verifica valabilitatea extrasului de carte funciară fără a fi nevoie să vă deplasați personal la sediul ANCPI. 

Termenul de valabilitate al extrasului de carte funciară

Care este perioada de valabilitate a unui extras de carte funciară emis de ANCPI?

Perioada de valabilitate a extrasului de carte funciară emis de ANCPI poate varia în funcție de reglementările locale, dar în general este de 30 de zile. Este important să verifici reglementările locale specifice pentru a fi sigur de perioada de valabilitate a extrasului de carte funciară emis de ANCPI în zona ta. 

Cum poate fi prelungită valabilitatea unui extras de carte funciară?

Din păcate, nu putem prelungi valabilitatea unui extras de carte funciară, dar vă putem ajuta să obțineți un extras de carte funciară nou pe platforma noastră. Accesați linkul https://eghiseul.ro/servicii/extras-de-carte-funciara/ pentru a afla mai multe detalii și pentru a solicita un extras de carte funciară nou

Există situații în care valabilitatea unui extras de carte funciară poate fi redusă?

Valabilitatea extrasului de carte funciară poate fi redusă în cazul unor modificări legale sau a unor evenimente care afectează statutul imobilului în cauză. Aceste modificări legale sau evenimente pot include schimbări ale proprietății imobilului, precum divizarea sau unirea terenurilor, schimbări ale destinației acestuia sau schimbări de proprietate. De asemenea, pot exista modificări legale care afectează drepturile de proprietate, cum ar fi exproprieri sau alte acte administrative sau legale care impun restricții asupra drepturilor de proprietate.

În astfel de cazuri, valabilitatea extrasului de carte funciară poate fi redusă și este important să se actualizeze informațiile din acest document pentru a reflecta noile schimbări sau evenimente care au avut loc.

Întrebări frecvente

Da, este recomandat să actualizați extrasul de carte funciară în mod regulat, mai ales înainte de efectuarea oricărei tranzacții imobiliare, pentru a asigura că informațiile sunt conforme cu starea actuală a proprietății.

Utilizarea unui extras de carte funciară expirat poate duce la nevalidarea tranzacției sau la întârzieri, deoarece informațiile prezentate pot să nu mai fie actuale și relevante pentru starea curentă a imobilului.

Un extras de carte funciară pentru informare este valabil până la următoarea modificare înregistrată asupra proprietății. De obicei, se recomandă ca acesta să fie cât mai recent, preferabil nu mai vechi de 30 de zile.