ONRC – Rolul și atribuțiile Oficiului Național al Registrului Comerțului din România

Oficiul National al Registrului Comertului ONRC

Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) reprezintă o instituție vitală pentru economia României, având responsabilitatea de a gestiona evidența și înregistrarea operatorilor economici din țară. În acest articol, vom explora rolul și atribuțiile ONRC, subliniind importanța sa în contextul economic actual din România.

Rolul ONRC

1. Importanta ONRC în economia românească

ONRC joacă un rol crucial în menținerea transparenței și funcționării corespunzătoare a mediului de afaceri din România. Prin gestionarea Registrului Comerțului și a altor proceduri asociate, ONRC facilitează înregistrarea și monitorizarea societăților comerciale, asigurând respectarea prevederilor legale în domeniu.

2. Organizarea și subordonarea ONRC

Instituția funcționează sub autoritatea Ministerului Justiției și este structurată în așa fel încât să poată gestiona eficient fluxul de informații și documente necesare pentru înregistrarea și funcționarea societăților comerciale din România.

Atribuțiile ONRC

1. Înregistrarea și autorizarea societăților comerciale

Instituția funcționează sub autoritatea Ministerului Justiției și este structurată în așa fel încât să poată gestiona eficient fluxul de informații și documente necesare pentru înregistrarea și funcționarea societăților comerciale din România.

2. Înscrierea și publicarea actelor juridice

ONRC are în responsabilitatea sa inscrierea și publicarea actelor juridice referitoare la societățile comerciale. Acest lucru asigură transparența și accesul public la informații relevante despre activitatea acestora.

3. Procedurile de înregistrare

Procedurile de înregistrare a unei societăți comerciale se realizează prin intermediul Registrului Comerțului, o evidență electronică centralizată a operatorilor economici. Acest proces implică depunerea documentelor necesare și completarea formalităților legale.

4. Emiterea de certificate constatatoare

Instituția emite certificate constatatoare privind situația juridică a societăților comerciale, documente extrem de importante pentru diverse tranzacții comerciale sau solicitări de finanțare.

Concluzie

ONRC reprezintă o piesă esențială în puzzle-ul economiei românești, garantând evidența și monitorizarea corectă a operatorilor economici și a activității acestora. Prin intermediul Registrului Comerțului și a altor servicii oferite, instituția contribuie la facilitarea și protejarea activității firmelor din România, fiind un factor crucial în dezvoltarea economică a țării.

Întrebări frecvente

ONRC are rolul de a gestiona evidența și înregistrarea operatorilor economici, precum și de a monitoriza activitatea acestora în conformitate cu prevederile legale.

Procedurile includ depunerea unui dosar cu documentele necesare și plata taxelor aferente, conform legislației în vigoare.

Serviciile ONRC pot fi accesate prin intermediul portalului electronic al instituției, disponibil la adresa www.onrc.ro.

Documentele necesare variază în funcție de solicitare, însă în general includ actul constitutiv al societății, certificatele de înmatriculare și alte documente relevante.

Durata procesului poate varia în funcție de complexitatea dosarului și de volumul de solicitări, însă ONRC se străduiește să ofere servicii eficiente și în timp util.

Aplică acum pentru certificatul constatator de la ONRC online prin platforma E-Ghiseul!

Ai nevoie de un certificat constatator de la ONRC pentru afacerea ta? Simplifică-ți viața aplicând online prin platforma eGhiseul. Completează formularul de mai jos și primește rapid certificatul de care ai nevoie pentru tranzacțiile tale comerciale.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Completează acum!

Introdu cui-ul/cif-ul societății pentru care dorești să obții documentul.
Acest serviciu este destinat entităților juridice de tip: SRL/PFA/II/IF

Date de contact și facturare

Doresc Serviciul de Urgenta
Certificatul Constatator va fi gata și expediat în maxim 30 de minute după confirmarea plății. Dacă nu optați pentru acest serviciu, timpul de procesare al cererii va fi de până la 1 zi lucrătoare.
Doresc Certificatul și pe Whatsapp
Fără această opțiune, certificatul se trimite doar pe email.
Am acceptat termenii și condițiile
0,00 RON